Auta meitä kehittämään Palokka-lehteä

(6 kysymystä)

Liikunta tekonivelleikkauksen tukena

Tekonivelleikkaukset ovat yleisiä Suomessa, ja liikunta on tärkeässä roolissa niin leikkaukseen valmistautumisessa kuin siitä toipumisessa. Liikunta parantaa nivelten toimintaa ja tukee kuntoutumista koko prosessin ajan.
Mainos

Sopisiko mainoksesi tähän?

Tekonivelleikkauksia tehdään Suomessa vuosittain hieman alle 30 000. Määrällisesti eniten protetisoidaan polvia ja lonkkia, mutta myös harvinaisempia tekonivelleikkauksia, esimerkiksi olkapäähän tai kyynärpäähän, suoritetaan useita satoja. Yleisin tekonivelleikkaukseen johtava syy on nivelrikko, mutta taustalla voi olla myös esimerkiksi reumaattinen sairaus tai niveleen kohdistunut onnettomuus. Ylipaino ja tupakointi lisäävät nivelrikon riskiä, mutta myös perimällä voi olla vaikutusta sairastumiseen.

Liikunnan merkitys korostuu paitsi nivelrikon ehkäisyssä, myös leikkaukseen valmistautumisessa ja siitä toipumisessa. Nivelten pitäminen liikkeessä ylläpitää nivelruston hyviä ominaisuuksia ja hyödyttää myös tulehduksesta tai vammasta toipuvaa niveltä. Liikunta tukee painonhallintaa ja voi tukea myös ruokavaliohoitoa, mikäli tavoitteena on painonpudotus. Aktiivisuus kannattaa myös tekonivelleikkausta odotellessa, sillä hyvä pohjakunto nopeuttaa leikkauksesta kuntoutumista. Liikkua voi reippaastikin oman voinnin sallimissa rajoissa, eikä nivelrikkoisen nivelen käyttöä tarvitse varoa. Leikkaus ja siitä toipuminen heikentävät erityisesti lihasvoimaa, joten sitä on hyvä kerätä “reserviin” mikäli vointi harjoittelun sallii. Nivelvaivoista kärsiville sopivia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi kuntosaliharjoittelu, vesiliikunta, pyöräily ja muut vastaavat lajit, joissa niveliin ei kohdistu iskutusta.

Leikkauksen jälkeen kuntoutuminen etenee viikko kerrallaan leikkaavasta yksiköstä saatujen ohjeiden mukaan. Fysioterapeutti auttaa jalkeille pääsemisessä ja kontrolloi kuntoutumisen edistymistä myöhemmin kontrollikäynneillä. Mikäli kotoa poistuminen on haastavaa vaikka liukkauden vuoksi, voi fysioterapeutin pyytää kotikäynnille. Samalla on helppo harjoitella oman kotiympäristön haasteita liikkumisen suhteen. Kuntoutumisen ensimmäisinä viikkoina keskitytään yleensä leikatun nivelen liikkuvuuden parantamiseen, tasapainoon, kivun hallintaan sekä perusliikkumiseen omassa ympäristössä. Viikkojen ja kuukausien kuluessa aletaan painottaa lihasvoiman harjoittamista ja omiin liikuntaharrastuksiin palaamista. Kuntoutumisprosessi voi kestää kokonaisuudessaan jopa 1-2 vuotta, mutta lopputulos on useimmiten potilaan elämää selvästi helpottava.

Aktiivisesta liikkumisesta ja kuntoutuksesta on hyötyä sekä tekonivelleikkausta edeltävä aikana, että sen jälkeen. Fysioterapeutti auttaa sopivien harjoitteiden ja määrien löytämisessä sekä tarvittaessa voi tarjota apua kivunhoitoon. Haastavankaan nivelrikkotilanteen kanssa ei kannata jättäytyä täysin passiiviseksi jo kokonaisterveyden ja yleiskunnonkaan takia.

Muita juttuja

Musiikin parissa elänyt soittaja astui uudelle vuosikymmenelle etsiessään

Palokan Eläkkeensaajat kutsuvat jäsenensä sääntömääräiseen kevätkokoukseen 24. maaliskuuta.

Sopisiko mainoksesi tähän?

Mainos

Lisää luettavaa

Talvitapahtuma kutsuu väkeä ulkoilemaan Ränssin kievariin

Tikkakosken kyläyhdistys järjestää yhdessä muiden toimijoiden kanssa talvitapahtuman Ränssin kievarissa sunnuntaina 9.3. klo 11–16.

Alue- ja kuntavaalit 2025

Vaalipäivä sunnuntai 13.4.2025 Ennakkoäänestys Suomessa 2.–8.4.2025 Ennakkoäänestys ulkomailla 2.–5.4.2025
Milja latvala punaisessa takissa. Taustalla hänen piirtämiä sarjakuvaruutuja.

Milja Latvala kuvittaa huvittavan arkisia tilanteita sarjakuviksi

"Ideoita piirroksiini löydän katsomalla maailmaan hiukan eri vinkkelistä kuin usein katsotaan."