Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa nyt kolmatta vuotta sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujemme järjestämisestä. Valtava uudistus kokosi yhteen 26 eri hallinnon aiemmin hoitamat tehtävät. Ongelmitta se ei tapahtunut, mutta toivottavasti palvelut saadaan kestävälle pohjalle.
Lainsäädäntö loi alueille itsehallinnon. Sitä rajoittaa kuitenkin rahoitus, joka tulee yhtenä isona eränä valtiolta ja erityislainsäädäntö, joka antaa ihmisille oikeudet palveluihin. Hallinnosta ja palveluverkosta päättää vaaleilla valittu aluevaltuusto.
Eduskunnan käsitellessä lainsäädäntöä ilmeni, että rahoitus, joka mitoitettiin aiemman kuntapohjaisen mallin perusteella, ei tule riittämään. Näin kävi jo ensimmäisenä vuonna eli 2023. Marinin hallitus osoitti alueille rahoitusta 1,4 mrd euroa liian vähän. Keski-Suomessa syntyi alijäämää 115 miljoonaa euroa. Tämä vajaus kertautuu, vaikka ns. jälkirahoitus kattaa siitä osan.
Ns. korvamerkittyä rahaa esim. vanhuspalveluihin ei laki mahdollista. Omalääkärimallin käyttöönotto on kuitenkin aluevaltuuston päätösvallassa. Keski-Suomessa se otetaan käyttöön mahdollisimman pian. Uusia lääkärinvirkoja siihen ei tarvita. Koska alueellamme on noin 30 virkaa täyttämättä, tämä on järjestelykysymys.
Asioidessani taannoin Palokan sotekeskuksessa ns. vuosihuollossa sain tietää, että minulle on nimetty omalääkäri. Hän soittikin minulle. Ilahduin siitä. Palokka on edelläkävijä! Soisin sen olevan omaperhelääkäri eli koko perheellä olisi yhteinen tuttu ”tohtori”!
Elintärkeitä sote- ja pelastuspalveluita kehitettäessä kaikkein tärkeintä on huolehtia laadukkaista ja toimivista lähipalveluista. Valitettavasti aluevaltuustossa joillekin tärkeintä tuntuu olevan laaja ja moniportainen hallinto ja mahdollisimman paljon seiniä. Niitäkin tarvitaan, mutta sairaanhoitoa tai sosiaalipalveluja tarvitsevalle ihmiselle tärkeintä on päästä nopeasti hyvään hoitoon. Se on myös koko yhteiskunnan ja veronmaksajien etu.
Suomen väestö ikääntyy nopeasti. Syntyvyys on romahtanut. Vuonna 2010 syntyi yli 60 000 lasta. Viime vuonna enää hieman yli 40 000. Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat, noin 100 000 vuodessa, ovat nyt 75-80-vuotiaita. He tarvitsevat enenevässä määrin sotepalveluita. Ihmisarvoinen elämä ja ikääntyneiden elämäntyön arvostus edellyttävät hyvää hoitoa ja turvaa jokaiselle.
Sotepalveluihin tarvitaan lähivuosina miljardeja rahaa lisää joka vuosi. Palvelujen saanti ymmärrettävällä suomen kielellä on perusoikeus. Rahoituksen ja henkilöstön saanti ovat kysymyksiä, joihin on löydyttävä vastaukset. Aluevaltuutetuilla on edessään vaativa työsarka.