Auta meitä kehittämään Palokka-lehteä

(6 kysymystä)

Perintöveron poistaminen – ja muita tarinoita

Tapani Kaakkuriniemen kolumnissa on nostettu tällä kertaa esille perintövero.
Mainos

Sopisiko mainoksesi tähän?

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto määrättiin kokoamaan työryhmä, pelastamaan Suomen. Valtioneuvosto oli päättänyt sen nimeksi ”Kasvuriihi-työryhmän”. Vanhempi polvi muistanee vielä Esko Ahon hallituksen, joka ajautui pahaan umpikujaan taloudessa ja perusti filosofityöryhmän. Sitä johti Helsingin yliopiston filosofian professori Ilkka Niiniluoto. Jyrki Kataisen hallitus asetti v. 2013 kuntaja sote-koordinaatioryhmän, jonka puheenjohtajana toimi Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo. Ja on näitä ryhmiä ollut vuosien varrella muitakin.

Murron työryhmän raportissa on 41 ehdotusta neljältä teema-alueelta:

  1. Ihmiset ja osaaminen
  2. Kasvuyritysten toimintaedellytykset
  3. Energiamarkkinat ja puhdas, vihreä siirtymä
  4. Puolustusteollisuus

Suomessa kuulemma tarvitaan ”nopeasti kasvavia yrityksiä ja uudistuvaa yritysrakennetta”. Pitää olla osaamista. Kasvuyritysten on menestyttävä (sormia napsauttamallako?) Teollisuudenkin pitää uusiutua rakenteellisesti, mutta miten?

Ehdotus perintöveron poistamisesta ja korvaamisesta luovutusvoiton verolla on puhuttanut paljon. Mitä on tarkoitus luovuttaa? Perintöverolla on niin kauan kuin minä muistan ollut kiihkeitä puolustajia ja vastustajia.

Sikäli kuin olen ajan tasalla, lähisukulaisia perintöverotetaan lievemmin kuin muita sukulaisia. Alle 20 000 euron perintöosuudesta ei makseta veroa lainkaan.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoi kyselytunnilla: ”Tämä ei ole mitään samassa veneessä olemista. Tämä on eturyhmäpolitiikkaa, jos samaan aikaan annatte tällaisia täysin tehottomia veronalennuksia, joita kaikki taloustieteilijät pitävät täysin turhina kasvun kannalta.”

Mäkynen oli tässä asiassa aivan oikeassa. Työryhmä ei ollutkaan esityksissään yhtenäinen: Labore-tutkimuslaitoksen johtajan, demari Mika Malirannan mukaan ”tutkimuskirjallisuus ei osoita, että perintöveron korvaaminen luovutusvoittoveroilla edistäisi työryhmän toimeksiannon tavoitteita”.

Perintöverosta tykkäävät ne, joilla ei ole paljoa tai ei lainkaan perittävää. He hierovat käsiään: maksakoot veroa ne, joille laki niin määrää.

Perintöverosta eivät tykkää sellaiset, joiden armas lapsuudenkoti pitää myydä, jotta olisi varaa maksaa perintövero. Tai sama juttu, jos kotitilan komea hongikko pitää hakata maan tasalle ja myydä sahalle tai sellutehtaalle. Siinä mielessä luovutusvoittovero on hyvä, kunhan keksisivät sille paremman nimen.

Maailma tarjoaa muutakin ihmeteltävää, mutta palstatila ei salli ihmetellä kaikkia asioita. Trump ja Trumpin varapresidentti Vance ovat järjestäneet Ukrainan presidentti Zelenskyille skandaalimaisen tapaamisen, jossa viimemainittu vedettiin kölin ali. Jenkkijohtajat syyttivät Zelenskyä siitä, että ”tämä ei osoittanut tarpeeksi kiitollisuutta presidentti Trumpille ja Yhdysvalloille heidän tuestaan Venäjän hyökkäyksen keskellä”. Siitä on ChatGPT-ohjelmalla laadittu mainio analyysi, jonka resensoimisen jätän jonnekin seuraavaan kertaan.

Muita juttuja

Jyväskylässä tapahtuu muutoksia varhaiskasvatuksen tilaratkaisuissa. Ritoniemen ja Tikkakosken

Jyväskylän lähimetsät ovat kaupunkilaisten henkireikä. Asutuksen kasvaessa on

Sopisiko mainoksesi tähän?

Mainos

Lisää luettavaa

Mielipide | Kulttuuripääkaupunki

Jyväskylä tunnetaan liikuntakaupunkina, mutta pitäisikö sen panostaa vahvemmin myös kulttuuriin?

Mikähän tuo Tikkakoski on kyliään?

Tikkakoski on paljon muutakin kuin suoran varrelle kätkeytyvä kylä – se on yhteisöllinen ja monipuolinen asuinpaikka, jossa palvelut ja luonto kulkevat käsi kädessä.

Tikkakosken elokuvatapahtuma 15.2.

Lauantaina 15.2. Tikkakosken koululla on tarjolla monenlaista elokuvaa.