Mielenkiintoni rock-musiikkiin heräsi 1960-luvun alussa jolloin Jyväskylän harvoista levykaupoista sai amerikkalaisia single-levyjä esittäjinä Elvis, Ricky Nelson ja Fabian. Brittien rock-sankari oli Tommy Steele, josta myöhemmin tuli musikaalitähti. Yhtä suuren arvostuksen kuitenkin minulle sai aikaan ruotsalaiset rock-tähdet Little Gerhard ja Mona-Lisa hitistään tunnettu Rock-Ragge.
Rautalankakauden valloittaessa Jyväskylän suurina esikuvina maailmalta oli The Shadows, Ventures ja jopa tanskalainen The Gliffters. Suomessa kuitenkin rautalanka hysterian aiheutti ruotsalainen Lenne and The Adventures televisio esiintymisellään ja sen jälkeen Suomea kiertäen.
Valorinteellä tämän bändin kaikukitaran ääni, rumpujen ja basson jytinän tuntien, tuli tunne että tätä minä haluan tehdä ja bändi täytyy perustaa; oli vuosi 1962 ja The Mirages perustettiin. Ruotsin paras kitrarayhtye oli The Violents solistinaan Jerry Williams ja heiltä bändimme ensimmäiset soittokappaleet kopioi. Nämä kappaleet olivat saksalaislähtöisiä: Alpens Ros ja Liebestraum ja tämä iskelmätyyli rantautui suomalaisten kitarayhtyeitten esikuvaksi, koska bändien levykappaleiksi tulivat Emma, Olavinlinna, Mustat silmät, Muurari jne.
Kun Beatles ja Rollarit valloittivat maailmaa, meillä edelleen ruotsalaiset olivat esikuvina. Tages-yhtye oli saanut nimensä managerinsa Tagen mukaan, tätä kopioi Jorma Weneskosken manageroima Jormas-yhtye ja Erno Lindalin Ernos-yhtye. Kun folk-aalto voimistui Suomessa, esikuvana oli ruotsalainen Hootenanny Singers jossa vaikutti muuan Björn Ulvaeus ja he tekivät jopa suomeksi kappaleen Gabriel. Toinen tuleva mailmantähti Benny A vaikutti ruotsalaisessa Heps Stars -yhtyeessä kosketinsoittajana ja säveltäjänä, heillä oli myös monta hittiä Suomessa.
Silvery-yhtyeemme ensimmäinen keikka soitettiin kahden solistin voimin, tässä jälleen esikuvina oli ruotsalainen Tom & Mick and Maniacs joiden hitti Suomessa oli Somebody’s taking Maria away. Tom tässä yhtyeessä oli tuleva maailmantähti Tommy Körberg joka duetoi mm. Celine Dionin kanssa ja oli Miserabelsin ykköstähti.
Ruotsalainen Hounds-yhtye sai Suomessa suuren hitin: Lion sleeps tonight, soitimme heidän kanssaan useita yhteisiä keikkoja ja vietimme hauskoja bileitäkin. Kesällä 1967 managerimme oli myynyt Jyväskylän Yliopistolle keikan, jossa Houndsit ja Silveryt soittaisivat neljän tunnin keikan puoliksi, vuorotellen. Saimme soiton tv-ohjaaja Erkki Pohjanheimolta joka taas tarjosi meille samaksi illaksi keikkaa Ohimennen-ohjelmaan, suoraan lähetykseen klo 18.30-19.30. Hyväksyimme tarjouksen ja laitoimme Yliopistolle edellisenä iltana laulukamat mikkeineen valmiiksi, selvitin että Hounds soittaa Hämeenlinnassa keikan ja majoittuu tunnetussa matkustajakodissa.
Lähdimme aamulla auringon noustessa kahdella autolla kohti Helsinkiä ja klo 9 aikaan koputin Hämeenlinnassa Hounds rumpalin ovea majapaikassa. Uninen ja pölvästynyt muusikko kuunteli ehdotustani. Kerroin, että kun keikka alkaa klo 20.30 Jyväskylässä niin voisitteko soittaa kaksi ensimmäistä tuntia, me soittaisimme klo 22.45 lähtien kaksi viimeistä tuntia, vielä lisäksi pikku juttu eli voisimmeko käyttää teidän vahvistimianne, kun meidän omat kamat ovat tv-studiossa ja tulevat pakettiautolla aamuyöstä Jyväskylään. Ruotsalais-suomalainen yhteistyö toimi, he hyväksyivät ehdotukseni. Pääsimme lähtemään Pasilasta klo 20.00, olimme vuokranneet Dodge Dart-amerikanraudan jolla ajoin matkan Helsingistä Jyväskylään aikaan kaksi tuntia neljäkymmentä minuuttia, joten olimme Yliopistolla viisi minuuttia ennen soittomme alkua.
Ensimmäinen vaihe popparina minulla kesti uuden vuoden aattoon 1969, koko sen ajan ”ison veljemme” Ruotsin musiikki- tähdet olivat esikuvina, ystävinä ja myös yhteistyökumppaneina.
Maailman valloituksessa musiikillisesti olemme vielä ruotsalaisia paljon jäljessä kun ajattelemme keitä heillä vuosikymmenien aikana on maailmaa ihastuttaneet: Harpo, Roxette, The Cardigans ja kruununjalokivenä Abba.
Molli-iskelmän ja Kansanradion luvattu kansa jyrää kuitenkin isonveljen monilla muilla sektoreilla: meillä on Joulupukki, sisu, sauna, Paavo Nurmi, Lasse Viren, Tapio Rautavaara ja ennen kaikkea suuri Sibelius. Kymmeniä suomalaisia kapellimestareita on valloittanut maailmaa Jorma Panulan mahtavalla opastuksella ja myös nykysäveltäjät jyräävät ruotsalaiset. Emmehän unohda maailman parasta Matti Nykästä ja samaa rallienglantia sujuvasti tankeroivia formula-ja rallikuskeja.
Tämän jälkeen minulla alkaa 1970-luku popahtavan tanssimusiikin parissa…