Viime vuosina väkivaltarikokset ovat kasvaneet Jyväskylässä huolestuttavaa vauhtia. Erityisesti törkeiden pahoinpitelyiden lisääntyminen on vakava merkki siitä, että turvallisuustilanne on selkeästi heikentynyt. Lisäksi väkivaltarikoksien tekoon syyllistyvät tilastojen mukaan yhä enenemässä määrin nuoret ja alaikäiset henkilöt. Vuonna 2024 Jyväskylässä kirjattiin perusmuotoisia ja lieviä pahoinpitelyitä 1 272 kappaletta, kun vuonna 2023 luku oli 1 250. Törkeiden pahoinpitelyiden määrä kasvoi 62:sta 75:een vuodessa. 2000- luvun alkuun verrattuna väkivaltarikosten määrä on kaksinkertaistunut.
Toimia väkivaltarikosten ehkäisemiseksi tarvitaan heti, joten onkin tärkeää, että poliisi on reagoinut tilanteeseen lisäämällä valvontaa. Poliisin suorittaman valvonnan lisäksi ennaltaehkäisevän työn merkitystä tulee korostaa. Väkivaltarikoksien tekeminen ei synny tyhjiössä, vaan sen takaa tiedetään löytyvän usein yhteiskunnasta syrjäytymistä, mielenterveysongelmia ja päihteiden väärin käyttöä. Edellä mainitut taustasyyt saattavat luoda ihmisen ympärille moniulotteisen riskitekijöiden verkoston, joka voi purkaantua väkivaltaisena käytöksenä.
Näin ollen Jyväskylässä ja koko Keski-Suomen alueella tulisi panostaa oppilaiden tukemiseen kouluissa, nuorisotyön määrään ja laatuun, sekä matalankynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuuteen. Keski-Suomen hyvinvointialueen tulisi lisätä koulukuraattoreille ja psykologeille suunnattuja resursseja, jotta nuoret saisivat apua ajoissa. Tervetulleita olisivat myös sellaiset rikoskierteen katkaisemiseen tähtäävät toimet ja palvelut, joissa yhdistettäisiin rikosseuraamuslaitoksen, sosiaalipalveluiden ja työvoimapalveluiden yhteistyötä.